Az öröm művészete

Flow a mindennapokban

Csíkszentmihályi Mihály

Kiadó:
Open Books
Oldalszám:
232 oldal
ISBN kód:
9789635720101
Megjelenés éve:
2022
-10% 3499 Ft 3 150 Ft

Jelenleg nem rendelhető!

Ajánló

Az öröm művészetének leckéi egyszerűnek és néha provokatívnak tűnnek, mégis gyökeresen megváltoztathatják az egész életünket.

Mi a boldogság titka? Mi teheti az életet derűssé, hasznossá, értelmessé? A legfontosabb, hogy megtaláljuk, mi az, ami számunkra örömet okoz, ami által kiteljesedhetünk. Csíkszentmihályi szerint annál elégedettebbek vagyunk, minél többször sikerül megélnünk a flow élményt, azaz azokat a kivételes pillanatokat, amikor elmélyülünk valamilyen cél érdekében végzett értelmes tevékenységben, s ezáltal érzéseink, vágyaink és gondolataink harmóniába kerülnek egymással. Ilyen lehet a sport, az olvasás, a zongorázás, de akár bármilyen hétköznapi rutinmunka is. A lényeg az elmélyülés, a teljes belefeledkezés, amely gyakorolható és tanulható. Az öröm művészete közérthető és praktikus kézikönyv, amely segít, hogy megtaláljuk és megéljük ezt az örömöt, s ezáltal kezünkbe vegyük életünk irányítását.

A fizikai fájdalom, a pillanatnyi veszteség, egy sérelem hatása attól függ, mennyi figyelmet szentelünk rá, tudatunkban mekkora teret szánunk neki. Minél több lelki energiát fektetünk egy fájdalmas eseménybe, annál valóságosabb lesz, és még annál inkább fokozza az entrópiát. Bár az sem jó megoldás, ha az ilyen eseményt letagadjuk, elfojtjuk, félreinterpretáljuk, mert az információ agyunk hátsó rekeszeiben tovább gomolyog, és lelki energiáinkat leköti, hogy a terjedését megakadályozzuk. Jobb, ha farkasszemet nézünk a szenvedéssel, elismerjük és tiszteletben tartjuk, hogy utána a lehető leggyorsabban azzal foglalkozhassunk, amivel mi szeretnénk.

„Újragondolja, mi motiválja valójában az embert”
Newsweek

„A boldogsághoz vezető út nem az esztelen hedonizmusban, hanem a tudatosságban rejlik”
New York Times Book Review

”Nem az határozza meg a boldogságunkat, ami velünk történik, hanem az, ahogyan értelmet adunk ennek a valóságnak”
The Los Angeles Times

Kapcsolódó könyvek