Dudits Dénes

Családi örökségünk és függőségeink
Hogyan válik csapdává a boldogságkeresés?

14. október

Részletek

Ismertető

Dudits Dénes intervencionista szakember, az Életmentő könyv szerzője.

Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve óta már széles körben ismert, hogy családi örökségünk bizonyos területeken és helyzetekben beszűkítheti cselekvési szabadságunkat, újra meg újra beledöccentve minket a felmenőink által kitaposott nyomvályúba.

Ilyen terület a szenvedélybetegség is. A függőség kialakulásának okai között szinte mindig az is ott szerepel, hogy az adott személy ősei közül valaki – a megfelelő problémakezelési módszerek ismeretének hiányában – az alkoholt vagy a drogot hívta segítségül a boldoguláshoz. Ezzel pedig egy olyan viselkedésmintát alakított ki, amelyet hajlamként átörökített az utódaira is.

A családunk múltjára fontos tudatosan reflektálnunk, mert így könnyebben megszabadulhatunk mindattól az életünket megkeserítő haragtól, vádaskodástól, szégyenérzettől és bűntudattól, amely a függőséghez kapcsolódik a család tagjaiban. Ha megértjük a helyzetünket, nem kell többé egymást hibáztatnunk, és megakadályozhatjuk, hogy a következő generációnak is ugyanezekkel a problémákkal kelljen küzdenie.

Dudits Dénes előadása számos alapvető kérdésre ad választ: Kiket veszélyeztet a függőség? Hogyan alakul ki? Miről ismerhető fel? Miként terjed? És hogyan lehet segíteni azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek? Az előadó egykori szenvedélybetegként saját magát használja demonstrációs eszközként, így a jelenlévők egyfajta lelki élveboncolásnak lehetnek tanúi, hogy alaposan megismerhessék ezt a betegséget, és megérthessék, hogyan lehet fokról fokra megszabadulni tőle. 

További rendezvények itt: Pécs