Tekintettel arra, hogy a magyar kormány a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés érdekében 2020. március 17-től minden rendezvényt betiltott, a tilalom feloldásáig minden Nyitott Akadémia előadás elmarad vagy új időpontra kerül. Bővebb információ a Nyitott Akadémia jelenlegi működéséről itt.
Buda László

Mit üzen a lelked?
Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

16. március

Részletek

Figyelem! A rendezvény helyjegyes, így a helyfoglalás NEM érkezési sorrendben történik!

Ismertető

Dr. Buda László Mit üzen a tested? című műve 2013 egyik nagy könyvsikere volt Magyarországon. Az eredeti gondolkodású szakember izgalmas, hiánypótló munkája a szakma és a laikus olvasók körében is lelkes fogadtatásra talált, és sokan számoltak be arról, hogy hosszú évek óta tartó egészségi problémáik is javulásnak indultak a könyvben bemutatott szomatodráma nevű módszer segítségével.

A Pécsi Tudományegyetem korábbi tanszékvezetője most ismét könyvet írt, az előző folytatását, Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban címmel, mely 2016 végén jelent, s melyhez kapcsolódóan országos előadói körútra indult. A neves orvossal való találkozás nemcsak egy élményszerű, szórakoztató estét ígér (Buda László ugyanis kitűnő, nagy hatású, jó humorú előadó), de esélyt is arra, hogy kellemetlen, makacs panaszainktól, túlsúlyunktól, betegségeinktől is megszabadulhatunk, ha megértjük az üzenetüket.

Az új előadás fókuszában az önelfogadás és önszeretet témája áll, melyek valódi jelentőségét csak mostanában kezdjük felfedezni. Ezek megléte vagy hiánya ugyanis komoly befolyással bír nemcsak az egészségi állapotunkra, de az életben való boldogulásunk minden területére, az emberi kapcsolatoktól kezdve a szakmai utunk alakulásáig. Azzal, hogy ez így van, ma már egyre többen tisztában vagyunk, ám Dr. Buda László tapasztalatai szerint a túlzott önkritika, az önutálat és az ebből fakadó önmegbetegítés jelensége mégis fájdalmasan gyakori.

Ennek az érzésnek ugyanis mély, többnyire a gyermekkorig vagy a korábbi fontos kapcsolatokig visszanyúló gyökerei vannak. Az elégtelenség, a „nem-kellés” érzése szintje a sejtjeinkbe égett, ezért hiába mondják most nekünk, hogy igenis értékesek, tehetségesek, szépek, szerethetők vagyunk, hiába szeretnénk ezt elhinni magunkról – nem sikerül. Túlságosan érzékeny, húsbavágó témáról van szó, a belátás itt nem intellektuális kérdés.

A puszta információ ezen a téren tehát nyilvánvalóan nem elég, több kell ahhoz, hogy fokozatosan javítsunk az önmagunkkal való viszonyunkon. (Melynek hiányosságaival és terheivel gyakran nem is vagyunk teljesen tisztában, vagy éppen szégyelljük, és ezáltal még súlyosbítjuk is azokat.) Sok esetben a betegségekből való gyógyulás is csak így lehetséges – amikor már semmilyen hagyományos és alternatív gyógymód sem hoz megoldást, a megfelelően elvégzett belső munka megdöbbentően eredményes lehet. (És radikálisan javíthatja, harmonikusabbá teheti életünk más területeit is.)