Baktay Miklós, Wéber Péter, Sári László, Popper Péter

Kényszerek fogságában.
A panaszkodó ember.

10. június

Részletek

Ismertető

"S Ágnes asszony a patakban
Régi rongyát mossa, mossa?"

Június 10-i előadásainkkal végéhez ér a Mesterkurzus első félévi programsorozata.

A téma: Kényszerek fogságában. Muszáj erről néhány szót ejtenünk?

De miről is beszélünk, mi ez a kényszer?
A szakirodalom a következőket mondja: a kényszer nagy erővel jelentkező késztetés, amelyet a személyiség nem fogad el, nem tart megfelelőnek, de belső parancsként végre kell hajtania. A kényszer - késztetésnek ellenállva a személyiség szorongást érez.
Ha a kényszerek csak bizonyos területeken jelentkeznek (pl. kényszeres pontosság, erkölcsi kényszer stb.), akkor kényszeres személyiségről beszélünk vagy kényszeres jellemről, az ilyen állapotokkal a személyiség egyensúlyban lehet.
Kényszeres neurózisról beszélünk, ha a kényszerkésztetések a személyiséget zavarják, illetve a végrehajtott késztetések, mint kényszercselekvések jelentkeznek. Súlyos kényszercselekvési állapotok (pl. kézmosás, zárak, csapok stb., ellenőrzése, mint kényszercselekvés) a mindennapi életvezetést komoly mértékben megzavarhatják. Kényszeres formában jelentkezhetnek képzetek, gondolatok is, ilyenkor az élményvilág zavara miatt jönnek létre panaszok (pl. kényszerképzetek). Kényszerek gyakran jelentkeznek gyermekkorban, rendszerint az iskoláskorban, ezek nem érik el a neurózis mértékét, de időszakosan feltűnőek lehetnek.
A kényszerneurózis gyermekkorban előfordul, de nem gyakori, megjelenésének ideje inkább a fiatal felnőttkor, illetve az élet második-harmadik évtizede.

A kényszerbetegségnek mélypszichológiai, és tanuláselméleti magyarázatai vannak, de ma inkább pszichiátriai betegségnek tartják, genetikai, valamint idegrendszeri anyagcserezavarból származó kóreredettel. Ma a kényszeres neurózisok kezelése főleg gyógyszeres, kisebb részben pszichoterápiás. A pszichológiai magyarázatok szerint a kényszeres állapotok összefüggésben vannak a szigorú neveléssel, az erkölcsi normák szigorú képviseletével.

Mostani témánkban is kiváló segí?tségeink lesznek. Baktay Miklós és Baktay Zelka, akik egy érdekes demonstrációval is készülnek, dr. Sári László, Wéber Péter és természetesen Popper Péter. És egy meglepetés: az ebédszünetben Horváth Zoltán ismét egy meditációval készül hozzánk.