Réz András filmesztéta

"Napjainkban gyakorta nevezik életművésznek azokat is, akik megengedhetik maguknak, hogy olykor egy kávéház teraszán kávé és pipa (szivar) mellett más egyedekkel szárnyaló eszmefuttatást folytassanak a létről, a nemlétről, és arról, ami közte van."

Réz András Budapesten született 1951. szeptember 28-án.

Filmesztéta, a Magyar Mozgókép Közalapítvány forgalmazói szakkollégiumának tagja. A Magyar Média Műhely alkotócsoport tagja. Szak- és műfordító, forgatókönyvíró, drámaíró és reklámszakember, "szabadfoglalkozású filmkutató".

Az ELTE BTK, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Budapesti Média Intézet megbízott előadója. Reklám- és tömegkultúra-elméletet, filmtörténetet oktat; a reklám és kommunikáció kérdésének rendszeresen visszatérő előadója több felsőoktatási intézményben; számos reklámkampány kreatív vezetője.
Száznál több reklám- és PR-film kreatív munkatársa, kitalálója és forgatókönyv írója az elmúlt tizenöt évben.

Fagyitól a biztosítóig, banktól a gépkocsiig, borotvapengétől a koleszterinszint-csökkentőig rengeteg termékkel, céggel került kapcsolatba. Az utóbbi években több Szerencsejáték Zrt. reklámnak volt a kreatív vezetője.

Négy éven keresztül a Magyar Filmtudományi Intézet munkatársa, két évig a filmarchívum vezetője. 1983-tól a Művelődési Minisztérium Film-főigazgatóságán művészeti osztályvezető, majd 1987-től a Magyar Filmintézet tudományos osztályvezetője, később tudományos főmunkatársa.

Főszerkesztőként dolgozott a Stílus Magazinnál, az Átriumnál, majd a Tér és Rend vezető főszerkesztője, később vezető szerkesztője. 1998-ban a Drog Enciklopédia megvalósulásánál tevékenykedett főszerkesztőként.

A 2001-ben megszülető Ráday utcai Plein Art fesztivál egyik alapítója. 2003-ban a Filmmúzeum tévécsatorna fogyatékos emberekkel foglalkozó műsorának moderátora, 2005-ben A Nagy Könyv Regények csatája című szakaszának egyik védője.

1999-ben kulturális tevékenységéért Fehér Rózsa-díjjal jutalmazták.

Művei:

1979 óta jelennek meg műfordításai, elsősorban gyermekeknek szóló könyvek (A sün, akit meg lehetett simogatni, Tesz-vesz város) és humoros kötetek (Hogyan maradjunk házasok?).

1998 őszén mutatta be a budapesti Kolibri Színház Az ördög éve című darabját.

1983 óta ír forgatókönyveket - elsősorban a televízió számára. A Linda és az Angyalbőrben televíziós sorozatok forgatókönyvírója, a Família Kft. című situation comedy alapötletének egyik kidolgozója. Több televíziós film forgatókönyvének társszerzője. A WAPRA-jelentés című környezetvédő film közreműködője.

Megjelent kötetei:

Válogatott szorongásaim (Réz és Tsa) 2003
ORR (Ulipus-ház - Réz és Tsa) 2004
Mozibubus (Réz és Tsa) 2006
56 csepp vér (író) 2007


Forrás: www.rezandras.hu , Internet

Szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy szerzőinket és előadóinkat nem éred el telefonszámainkon! Szakembereink elérésében, sajnos, nem áll módunkban közvetíteni, őket az egyéb platformjaikon kell megkeresned.

Réz András legújabb könyve

Hová tűnt a nyugalom?

Fiáth Titanilla, Heller Ágnes, Popper Péter, Réz András