Lukács Liza

Elfogadni a testünket, elfogadni önmagunkat

04. december

Részletek

Ismertető

Mára tömegeket érintő problémává vált, hogy nem szeretjük a testet, amelyben élünk. A média és a közösségi oldalak a nap szinte minden percében erőszakosan tolják a szemünk elé az aktuálisan tökéletesnek mondott testeket, és óriási nyomást helyeznek ránk, hogy ennek az ideálnak próbáljunk megfelelni. A szinte felismerhetetlenné retusált, szálkás, feszes testű, dúskeblű nők mind azt sugallják, hogy boldogabbak és népszerűbbek leszünk, ha mi is elérjük az áhított súlyt, kidolgozzuk a testünket, és hibátlan megjelenéssel lépünk ki az utcára. A tökéletes külsőt tehát összekapcsoljuk egyfajta társas sikerességgel is – csak ha elérjük, akkor tudunk majd érvényesülni a világban, akkor tetszünk majd másoknak, akkor kapunk végre dicséreteket, figyelmet, szeretetet.

Közben a közösségi médiában a testszégyenítés jelensége szinte mindenkit utolér. A vékony alkatú nőket gyakran betegesnek, anorexiásnak, az izmos, kidolgozott testűeket férfiasnak, drabálisnak, de minimum önzőnek nevezik, a túlsúlyosak pedig szinte azonnal megkapják, hogy lusták, igénytelenek és gusztustalanok. Testünk tehát folyamatos vizslatás, összehasonlítás és megítélés tárgyává válik, és ilyen körülmények között még akkor is elkezdhetjük magunkat rosszul, de legalábbis bizonytalanul érezni a bőrünkben, ha egyébként teljesen egészséges és jó külső adottságokkal rendelkezünk.

Ilyen módon nem is nagyon csodálkozhatunk azon, hogy még a legcsinosabb nők is arra panaszkodnak, hogy nincs elég önbizalmuk, és mondvacsinált hibáik miatt aggódnak. Ez a szorongás és megfelelési kényszer aztán életük más területeire is hatást gyakorol. Beszivárog a párkapcsolatokba, a szexualitás világába, elrabolja a figyelmüket sokkal fontosabb kérdésektől, rátelepszik a közérzetükre. És a nem szeretett, elutasított test könnyebben meg is betegszik…

Ugyanakkor – paradox módon – az elhízottak és túlsúlyosak aránya a magyar népességben mégis eléri az 50%-ot. Szorongunk, feszengünk, gyakran utáljuk magunkat, időről időre különböző szigorú diétákba és edzésprogramokba kezdünk – mégsem tudunk lefogyni, vagy gyorsan visszahízunk. Vajon milyen lélektani okok állhatnak e mögött? Hogyan függhet ez össze például a gyermekkorunkkal, a szüleinkkel való kapcsolatunkkal és a jelenlegi párkapcsolatunkkal (vagy annak hiányával)?

Dr. Lukács Liza pszichológus, Az éhes lélek gyógyítása című nagy sikerű könyv szerzője a téma egyik legnevesebb hazai szakértője – és a Nyitott Akadémia egyik legjobb, legkedveltebb új előadója. Praxisával, könyvével és előadásaival abban segít, hogy képesek legyünk végre (tényleg és hosszú távon) lefogyni, megszabadulni a kényszeres fogyókúrázástól, a túlhajtott edzéstől, a testünk bántásától, és jól érezni magunkat a bőrünkben.


Az eddigi meddő próbálkozások után olyan útra léphetünk, amely valódi eredményekhez vezet. Ehhez nem kell erősebben küzdenünk vagy jobban akarnunk. Nem kell más emberré válnunk. Mindössze máshogy kell tekintenünk a problémára, mint eddig, és megértenünk, hogy mi áll annak hátterében. Ha sikerül békébe kerülnünk a testünkkel, életünk számos más területe is kiegyensúlyozottabbá, sikeresebbé válik.