Buda László

Szabadulás a beszorultság érzésétől

08. november

Részletek

Ismertető

Buda László új előadása megmutatja, miként mozdítsuk ki magunkat beszorult lelki helyzetekből, és találjunk szabadságot ott is, ahol úgy érezzük, nincs semmi mozgásterünk.

A Mit üzen a tested? és a Mit üzen a lelked? című könyvek közkedvelt pszichiáter szerzője hajdan a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője volt. Szellemi útkeresése később más irányokba vitte, és megalkotott egy olyan módszert – a szomatodrámát –, melynek segítségével felderíthetők testi tüneteink, betegségeink lelki összefüggései.

Praxisa során azt tapasztalta, hogy a betegség, a kellemetlen testi tünet sokszor akkor jelenik meg az életünkben, amikor egy számunkra fontos helyzetben elakadunk, beszorítva, megrekedve érezzük magunkat, és nem találjuk a kivezető utat – vagy éppenséggel tudjuk, merre kellene mennünk, de valami miatt nem akarjuk, vagy nem merjük megtenni ezt a lépést.

Pedig bármilyen szorongató is a helyzetünk, mindig van mód arra, hogy valamekkora belső szabadságot nyerjünk. Lelki egészségünk alapfeltétele, hogy felfedezzük szubjektív "valóságunk" ketrecét, és megtanuljunk abból kitekinteni, azt kitágítani. Idegrendszerünk információ-feldolgozó stílusából fakadóan mindannyian egy egyedi, úgynevezett "neurológiai valóságalagúton" keresztül látjuk a világot. De mit tehetünk azért, hogy végre mást és máshogyan is lássunk, s kiszabaduljunk aktuális helyzetünk börtönéből? Az előadás ezekből a lehetőségekből ad ízelítőt.