Figyelem! Irodánk augusztus 21. és 23. között technikai okok miatt zárva tart.

Réz András filmesztéta

"Napjainkban gyakorta nevezik életművésznek azokat is, akik megengedhetik maguknak, hogy olykor egy kávéház teraszán kávé és pipa (szivar) mellett más egyedekkel szárnyaló eszmefuttatást folytassanak a létről, a nemlétről, és arról, ami közte van."

Réz András Budapesten született 1951. szeptember 28-án.

Filmesztéta, a Magyar Mozgókép Közalapítvány forgalmazói szakkollégiumának tagja. A Magyar Média Műhely alkotócsoport tagja. Szak- és műfordító, forgatókönyvíró, drámaíró és reklámszakember, "szabadfoglalkozású filmkutató".

Az ELTE BTK, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Budapesti Média Intézet megbízott előadója. Reklám- és tömegkultúra-elméletet, filmtörténetet oktat; a reklám és kommunikáció kérdésének rendszeresen visszatérő előadója több felsőoktatási intézményben; számos reklámkampány kreatív vezetője.
Száznál több reklám- és PR-film kreatív munkatársa, kitalálója és forgatókönyv írója az elmúlt tizenöt évben.

Fagyitól a biztosítóig, banktól a gépkocsiig, borotvapengétől a koleszterinszint-csökkentőig rengeteg termékkel, céggel került kapcsolatba. Az utóbbi években több Szerencsejáték Zrt. reklámnak volt a kreatív vezetője.

Négy éven keresztül a Magyar Filmtudományi Intézet munkatársa, két évig a filmarchívum vezetője. 1983-tól a Művelődési Minisztérium Film-főigazgatóságán művészeti osztályvezető, majd 1987-től a Magyar Filmintézet tudományos osztályvezetője, később tudományos főmunkatársa.

Főszerkesztőként dolgozott a Stílus Magazinnál, az Átriumnál, majd a Tér és Rend vezető főszerkesztője, később vezető szerkesztője. 1998-ban a Drog Enciklopédia megvalósulásánál tevékenykedett főszerkesztőként.

A 2001-ben megszülető Ráday utcai Plein Art fesztivál egyik alapítója. 2003-ban a Filmmúzeum tévécsatorna fogyatékos emberekkel foglalkozó műsorának moderátora, 2005-ben A Nagy Könyv Regények csatája című szakaszának egyik védője.

1999-ben kulturális tevékenységéért Fehér Rózsa-díjjal jutalmazták.

Művei:

1979 óta jelennek meg műfordításai, elsősorban gyermekeknek szóló könyvek (A sün, akit meg lehetett simogatni, Tesz-vesz város) és humoros kötetek (Hogyan maradjunk házasok?).

1998 őszén mutatta be a budapesti Kolibri Színház Az ördög éve című darabját.

1983 óta ír forgatókönyveket - elsősorban a televízió számára. A Linda és az Angyalbőrben televíziós sorozatok forgatókönyvírója, a Família Kft. című situation comedy alapötletének egyik kidolgozója. Több televíziós film forgatókönyvének társszerzője. A WAPRA-jelentés című környezetvédő film közreműködője.

Megjelent kötetei:

Válogatott szorongásaim (Réz és Tsa) 2003
ORR (Ulipus-ház - Réz és Tsa) 2004
Mozibubus (Réz és Tsa) 2006
56 csepp vér (író) 2007


Forrás: www.rezandras.hu , Internet

Réz András legújabb könyve

Hová tűnt a nyugalom?

Fiáth Titanilla, Heller Ágnes, Popper Péter, Réz András