Dr. Funk Sándor addiktológus

1948-ban születtem Budapesten.

Egyetemi tanulmányaimat Summa cum Laude minősítéssel 1972-ben fejeztem be, a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Szakorvosi gyakorlatot ugyanezen egyetem Neurologiai Klinikáján kezdtem el, Horányi professzor igazgatása idején, szakvizsgát neurológiából 1976-ban tettem, psychiátriából 1978-ban.

Ezután, 1979 januárjától egy félévi időtartamig a Róbert Kórház I. Psychiátriai Osztályán dolgoztam, onnan pedig a Korvin Ottó Kórház Neurológiai Osztályára kerültem át, illetve további négy év után ugyanezen Kórház Functionális Idegosztályára, mégpedig 1983-tól. Itt szakmai érdeklődésem a neurotikus betegek, illetve kis idő múlva az alkoholbetegek és egyéb függőségek problematikája felé fordult, és ebben elmélyedve, némi jártasságot szereztem ezen terület diagnosztikai és therápiás oldalait illetően.

További négy év után meghívtak jelenlegi munkahelyemre, a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztályára, ahol is azóta is mint osztályvezető főorvos dolgozom. Ezen az osztályon jelenleg évente több, mint 1600 alkohol- és drogfüggő beteget kezelnek, és több, mint 3000 ambuláns orvos-beteg találkozás történik évente. 1995 augusztusáig működött és 2000 dwecemberétől ismét itt működik a főváros – azelőtt - egyetlen, de most kettő közül az egyik Detoxikálója, amelyet szintén én vezetek. Ez az osztály évente 3-4000 heveny (alkohol)mérgezett beteget kezelt.

1992-ben, vizsga letétele nélkül, Addiktológiai szakképesítést nyertem. Néhány közleményem jelent meg neuro-pathomorphologiai, klinikai neurologiai (Parkinsonismus és cerebrovascularis betegségek), és neurofarmakológiai tárgykörben. Néhány közleményem megjelent tudományos folyóiratokban az alkohol- és drogproblémáról. Addiktológiai tárgyú cikkeket a Psychiátria Hungaricában, (ezen lapnál lektorálásra is több alkalommal felkértek,) szakmai lapokban, mint az Alkohológia, Neuropsychopharmacologia Hungarica, Hippocrates, Medicus Anonymus, Praxis, Háziorvosi Továbbképző Szemle, Családorvosi Fórum, közöltem.

Fejezetet írtam A "Jelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről" c. kötetben, (Az Ifjúsági- és Sportminisztérium szakmai kiadványsorozata: ISMertető,) kétszer is közöltem cikket a Belügyi Szemlében, továbbá a Fundamentum c. folyóiratban, valamint a Beszélőben.

Számos előadást tartottam, nem csak szorosan vett szakmai közönség előtt, hanem más orvosi szakmák képviselői, de sok alkalommal művelt laikusok, érdeklődők számára, pl. ügyvédeknek a Lion’s Klub felkérésére, s.i.t.

1991 óta minden évben előadást tartottam az MPT évi kongresszusán, és az eddigi négy alkalommal megtartott, Magyar Addiktológiai Társaság kongresszusán. 1999 óta minden évben szekcióvezetésre is felkértek, az addiktológiai szekciók egyikében. Felkértek addiktológiai blokk szervezésére egy alkalommal a Háziorvosok Országos Kongresszusán. Több cikket jelentettem meg nem-professzionális olvasóközönság számára, napilapokban is, mint a Népszabadság, Népszava. Számos intervjut adtam, nem csupán lapok, hanem TV-műsorok számára is. Vita- illetve kongresszusképes vagyok angol, olasz és eszperantó nyelven, de megértetem magam orosz, és ha nagyon muszáj, német nyelven.

1987 óta évente 2x vagy több alkalommal vettem részt nemzetközi kongresszuson, minden alkalommal saját, angol nyelven előadott dolgozattal, amellyel barátságos, és kollegiális figyelmet és értékelést nyertem a közönség részéről. Így történt Washington D.C.-ben 1990-ben, és Hamburgban 1994-ben a WASP Konferenciákon, 1993-ban Tokyoban, Japánban, a WFMH kongresszuson, ahol is szekcióelnöki felkérést is kaptam. Ugyanezen szervezet 1995-ben Dublinban tartott világkonferenciáján is részt vettem. Jelen voltam az 1986-ban Budapesten, 1988-ban Osloban, 1989-ben Pontault-Combault-ban, és 1990-ben Nyugat-Berlinben megtartott ICAA-konferencián, és más tudományos szervezetek másutt megtartott kongresszusain: 1988-ban Tel-Avivban, 1989-ben Lugano-ban, 1991-ben Baden bei Wienben, 1992-ben Prágában, illetve 1988, 89, 94, 94-ben Budapesten. 1996-ban a madridi Psychiátriai Világszövetség kongresszuson.

1991-ben két hetes ösztöndíjat nyertem a svéd kormánytól, 1994-ben egy hónapos ösztöndíjat az Európa Tanács Pompidou-Csoportjától, mely utóbbi ösztöndíj témája a Methadone-kezelés (különleges kezelési módszer heroinizmusban), és a therápiás közösségi módszerek tanulmányozása volt. Ezen közösségeket tanulmányoztam Olaszországban, Rómában, Szicíliában, és Svájcban, Genfben, Zürichben, Baselben, Bernben, illetve a Szövetségi intézményeket. 1994 decemberében Bernben a KODA-Methadone therápiás intézetet látogattam egy hétig, és 1995 februárjában két hetes kurzuson vettem részt, a szicíliai Caltanissettában, melyet a San-Diegoi Egyetem szervezett. Ugyanezen tanfolyam folytatását ez év februárjában, Budapesten hallgattam, majd 1996 májusában részt vettem ezen tanfolyam folytatásán, a szlovéniai Portorozsban.

Választott tagja voltam a Magyar Addiktológiai Társaság vezetőségének, alelnöke az ODE-nek (Országos Dohányfüstmentes Egyesület) és később tagja ezen szervezet Tanácsadó Testületének, meghívott tagja voltam a Psychiátriai Szakmai Kollégium Addiktológiai Szakbizottságának, felkért szakértő tagja a Budapesti Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottságnak. Tagja voltam az 1997-98-ban működő Országgyűlési Bizottságnak, mely a drogfogyasztás visszaszorítására dolgozott ki ajánlást, az Országgyűlés számára.

Alkohológia/Addiktológia tantárgyat adok elő a Wesley János Főiskola I.-II.-III. éves hallgatóinak.

2004-2009 között az Egészségügyi Miniszter felkérésére, tagja voltam a Psychiátriai Szakmai Kollégiumnak. 2009-től, feloszlásáig az Addiktológiai Szakmai Kollégiumnak.

Dr. Funk Sándor legújabb könyve

Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak

Csernus Imre, Funk Sándor, Pál Ferenc (Feri atya), Váradi Tibor